Classificatie van Ideeën

Een goed idee kan de wereld veranderen. Het kan de manier waarop we leven en werken transformeren, en het kan bijdragen aan de Global Goals, zoals uiteengezet door de Verenigde Naties. Maar hoe kun je jouw initiatief classificeren en bepalen hoe belangrijk het is voor de gemeenschap en de Global Goals (SDG’s)? Hier is een handige gids om je op weg te helpen.

Omschrijf Het Idee

Eerst en vooral, is het belangrijk om het idee of initiatief te omschrijven. Wat is het precies? Wat houdt het in? Waarom is het relevant voor de gemeenschap of de Global Goals? Het is belangrijk om je idee zo duidelijk mogelijk te omschrijven, zodat anderen kunnen begrijpen wat je voorstelt en waarom het waardevol is.

Classificeer Het Idee

Bij het classificeren van het idee, zijn er verschillende aspecten om te overwegen:

  1. Vragen beantwoorden: Wat is de vraag of zijn de vragen waarop jouw idee antwoord geeft? Deze vraag helpt je om de problemen te identificeren die je idee aanpakt.
  2. Plaatsen: Waar is jouw idee van toepassing? Dit kan zo specifiek zijn als een bepaalde buurt of zo breed als de hele wereld.
  3. Functies: Wat zijn de processen en systemen die bij jouw idee betrokken zijn?
  4. Activiteiten: Wat gebeurt er precies als jouw idee wordt uitgevoerd? Dit helpt om de acties en gebeurtenissen te beschrijven die plaatsvinden.
  5. Doelen: Wat is het gewenste resultaat of de uitkomst van jouw idee? Dit helpt om de impact die je wilt hebben te definiëren.
  6. Functionele of inhoudelijke wensen & voorwaarden: Hoe wil je dat jouw idee wordt uitgevoerd? Dit omvat de specifieke eisen en voorwaarden voor de implementatie van jouw idee.
  7. Complementaire organisaties: Met wie kun je samenwerken om jouw idee te realiseren? Deze vraag helpt je om potentiële partners te identificeren.
  8. Complementaire producten: Waarmee kun je jouw idee realiseren? Dit kan variëren van fysieke hulpmiddelen tot software of andere technologieën.

Hoe Belangrijk Is Dit Idee Voor De Gemeenschap En/Of De Global Goals (SDG’s)

Het is ook belangrijk om te beoordelen hoe belangrijk jouw idee is voor de gemeenschap en de Global Goals. Dit kan variëren van essentieel of zeer belangrijk tot negatief, onbelangrijk of bedreigend. Deze beoordeling zal helpen om de relevantie en de mogelijke impact van jouw idee te bepalen.

Ben Je Bereid Zelf Mee Te Werken Aan De Realisatie Van Dit Idee?

Ten slotte, ben je bereid om zelf mee te werken aan de realisatie van dit idee? Jouw betrokkenheid kan variëren van volledige toewijding aan jouw idee tot een meer passieve rol, afhankelijk van de omstandigheden. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over jouw bereidheid om betrokken te zijn, aangezien dit de haalbaarheid en het succes van het initiatief kan beïnvloeden.

Je kunt ervoor kiezen om actief betrokken te zijn, wat betekent dat je een leidende rol speelt in de uitvoering van het idee. Als je liever een meer ondersteunende rol op je neemt, kun je ervoor kiezen om ‘eventueel’ betrokken te zijn, wat betekent dat je bereid bent om te helpen als het anders niet zou kunnen doorgaan. Als je niet in staat of bereid bent om bij te dragen aan de realisatie van het idee, kies dan ‘nee’.

Het is belangrijk om te onthouden dat de succesvolle uitvoering van een idee of initiatief vaak een teaminspanning is. Samenwerking met anderen, of het nu andere individuen, groepen, organisaties of bedrijven zijn, kan helpen om jouw idee tot leven te brengen en bij te dragen aan de gemeenschap en de Global Goals.

Conclusie

Het classificeren van jouw idee is een cruciale stap in de ontwikkeling van jouw initiatief. Door het idee te omschrijven, te classificeren, het belang ervan te beoordelen en jouw bereidheid om mee te werken te bepalen, kun je een duidelijker beeld krijgen van wat jouw idee inhoudt en hoe het kan bijdragen aan de gemeenschap en de Global Goals. Het is een proces dat zorgvuldigheid en reflectie vereist, maar het is een essentiële stap in de reis om een succesvol initiatief te creëren.

Na de Brainstorm

Middels het formulier kun je vanuit een brainstorm voor een project ideeën en initiatieven inventariseren.
Als er veel ideeën zijn opgeschreven op Post-its (kleefnotitieblaadjes) dan kun je deze hiermee inventariseren en classificeren. Het mooiste is als je er ook een User-story van kunt maken.

USER-STORY: Als [type gebruiker] wil ik graag [idee, feature, voorwaarde, …] zodat / omdat [motief, reden, wens, doel, …]. Zie ook: artikel